Lista de incadrari

Momente din activitatea serviciilor secrete ale armatei romane pe frontul de rasarit. Istorie in documente, 1941-1944

Autor: Pavel Moraru

Editura: INSTITUTUL NATIONAL PENTRU STUDIUL TOTALITARISMULUI (2009)

ISBN: 973-7861-52-8

Oras: Bucuresti

Limba: Romana

Incadrare: Istorie

Numar de pagini: 530

23.38 Lei
5.12 EUR, 5.79 $
In stoc
Carduri acceptate

Descriere

Centrul de Informaţii „H” este unul din cele mai puţin cunoscute servicii de informaţii ale Armatei române în Campania din Răsărit (1941-1944), deşi aportul lui la asigurarea suportului informativ este unul considerabil.

A fost constituit la 18 iulie 1941, la Botoşani, ca un eşalon mobil cu profil informativ şi contrainformativ al Marelui Stat Major. La conducerea lui a fost numit locotenent-colonelul Dionisie Bădărău, asistat de ofiţeri şi diverşi specialişti din domeniul informaţiei.

După o activitate necesară pe frontul antisovietic (ajungând cu antenele sale până în Crimeea şi Caucaz), în august 1944 Centrul s-a retras pe Prut, iar în urma evenimentelor de la 23 august, arhiva i-a fost capturată de sovietici şi numai peste ani (după cercetarea şi folosirea ei în scopuri operative), o parte din ea a fost depusă la Arhiva Naţională a Republicii Moldova. De aici provine cea mai mare parte a documentelor publicate în această culegere, alături de câteva documente din Arhivele Militare Române din Bucureşti, care întregesc tabloul privind activitatea şi contribuţia Centrului de Informaţii „H”.

Din aceeasi categorie

Recenzii pentru Momente din activitatea serviciilor secrete ale armatei romane pe frontul de rasarit. Istorie in documente, 1941-1944

Momentan, nu exista recenzii.

Trebuie sa fii logat pentru a scrie un review acestui produs

Trebuie sa fii logat pentru a vota acest produs

Autentificare

Creare cont nou

Newsletter