Lista de incadrari

Schisma rosie

Autor: Florin Constantiniu , Adrian Pop

Editura: COMPANIA (2007)

ISBN: 973-7841-37-7

Oras: Bucuresti

Limba: Romana

Incadrare: Istorie

Colectie: Clar obscur

25.50 Lei
5.51 EUR, 6.69 $
Stoc limitat

Stocul acestui produs este limitat. Este posibil sa se vanda in librarie.

Carduri acceptate

Descriere

Redactarea: Adina Kenereş

"Tocmai Tito, cel care i-a sugerat lui Stalin să creeze Cominformul, a ajuns să-şi atragă rapid furia URSS. Îndepărtarea lui temerară de ¿modelul sovietic" a fost pedepsită cu conspiraţii ameninţătoare ale ¿partidelor frăţeşti". Pentru Dej, zelos slujitor al Kremlinului, Tito era ¿cel mai rău duşman al socialismului"... până la moartea lui Stalin."

"Cei mai vârsnici dintre români îşi amintesc cu siguranţă că la manifestaţiile organizate de regimul comunist (1 mai, 23 august, 7 noiembrie) în 1949-1953 apărea şi un tandem grotesc: un Tito, nespus de gras şi ornat cu tot felul de tinichele colorate, dus în laţ de un caricatural Unchi Sam.

Tandemul era cu atât mai neobişnuit cu cât, în anii 1945-1948, mareşalul Iosip Broz Tito - conducătorul Partidului Comunist din Iugoslavia şi al Republicii Populare Federative Iugoslave - făcuse figură de mic Stalin al Balcanilor, presa sovietică şi cea din ţările zise de «democraţie populară» încărcându-l de elogii pe liderul de la Belgrad. [...]

Documentele publicate în volumul de faţă ilustrează linia urmată fidel de regimul comunist din România - linia trasată, în realitate, de Kremlin. Aceste documente, provin în cea mai mare parte din arhiva Comitetului Central al Partidului Comunist din România (fondurile Cancelarie, Relaţii Externe, Propagandă şi Agitaţie), reflectă dezbaterile, hotărârile şi măsurile luate pentru ca PMR să se alinieze la poziţia sovietică şi să combată «clica titoistă»"

Din aceeasi categorie

Recenzii pentru Schisma rosie

Momentan, nu exista recenzii.

Trebuie sa fii logat pentru a scrie un review acestui produs

Trebuie sa fii logat pentru a vota acest produs

Autentificare

Creare cont nou

Newsletter