Lista de incadrari

Foucault, cunoasterea si istoria

Autor: Lucian Popescu

Editura: INSTITUTUL EUROPEAN (2011)

ISBN: 973-611-779-4

Oras: Iasi

Limba: Romana

Incadrare: Filozofie

Numar de pagini: 239

Colectie: Academica

24.00 Lei
5.18 EUR, 6.3 $
Stoc indisponibil momentan

Momentan stocul este 0.

Carduri acceptate

Descriere

„Sinteza despre Foucault propune o altfel de abordare a temelor si ide­ilor unui ganditor contemporan, neinteles in profunzimea spuselor sale, cvasietichetat de intelectuali, controversat prin ideile si dezbaterile sale. Volumul de fata analizeaza in premiera aspecte din opera foucauldiana, altele decat cele abordate la modul intelectualist, prin conventii lingvistice, etichete si clisee de interpretare. Printre aceste alte aspecte sunt: tratamentul politic aplicat nebuniei si sexualitatii ca un profund raport de putere; gandirea istorica foucauldiana, imprevizibila si bizara, aflata dincolo de deja-traditionala iluzie a unei filosofii a istoriei, pe care Foucault ar fi dezvoltat-o; analiza critica a metaforei politice foucauldiene capul regelui; problematizarea principiului reprezentarii pentru cunoasterea si politica moderna. Vor ramane reprezentarile lingvistice si interpretarile de sens Suveranele gandirilor noastre?


Pana in prezent, nicio analiza a universului foucauldian (metoda scrisului foucauldian, puterea-cunoastere, nebunia, sexualitatea, discursul, tehnologiile politice moderne, gandirea istorico-politica foucauldiana) nu a fost facuta unitar, nici in Occident si nici in spatiul cultural romanesc. Criticile mele la adresa lui Foucault vizeaza anumite idei proferate de ganditorul francez, privind: relatiile dintre cunoastere si putere, dintre praxis-ul social-politic si istoria ca disciplina moderna, relatiile intre raporturile formative ale puterii-cunoastere pentru o societate civila si un stat politic modern.


Foucault este tratat din perspectiva fertila a unei teorii critice, cu multiple accente de critica a unei societati civile (romanesti), lasata in suspensie, vulnerabila, agresata de un perpetuu front intelectualo-politicianist. Cu toate acestea, nu am produs un Foucault romanesc (S. Antohi). Foucault este un Universal si un Spirit Rar, alaturi de K. Lorenz, E. Voegelin, K. R. Popper, H. Zinn, P. Veyne, H. White, N. Chomsky si altii.” Lucian PopescuDin aceeasi categorie

Recenzii pentru Foucault, cunoasterea si istoria

Momentan, nu exista recenzii.

Trebuie sa fii logat pentru a scrie un review acestui produs

Trebuie sa fii logat pentru a vota acest produs

Autentificare

Creare cont nou

Newsletter